Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ποσο αποτελεσματική είναι η πολιτική του "ήπιου κατευνασμού" στην καταπολέμηση της Τρομοκρατίας;


Η προσφατη επίθεση κατά του Αστυνομικού τμήματος Αγίας Παρασκευής άφησε 6 νέους αστυνομικούς τραυματισμένους. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια επίθεση. Τα Αστυνομικά τμήματα έχουν στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια με δεκάδες επιθέσεις. Η επίθεση έχει την υπογραφή της Σέχτας Επαναστατών, ή αλλιώς, Επαναστατικού Αγώνα. Όμως τα τμήματα έχουν δεχθεί πολυάριθμες επιθέσεις και από ομάδες αναρχικών.

Γιατί λοιπόν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας;

Ένα τέτοιο χτύπημα απαιτεί προεργασία: την παρακολούθηση του τμήματος, τα ωράρια των περιπόλων, και τις αλλαγές βάρδιας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ : «Οι δράστες της επίθεσης είχαν αποφασίσει να χτυπήσουν την ώρα της αλλαγής βάρδιας, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα». BHMA

Η τοποθέτηση κάμερων που να ελέγχουν τον περίγυρο των τμημάτων θα δυσκόλευε κατά πολύ το έργο των τρομοκρατών και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά. Επιπλέον τα προστατευτικά φυλάκια των φρουρών πρέπει να ενισχυθούν.

Η ενίσχυση του τμήματος με φρουρούς που φέρουν υποπολυβόλα είναι επίσης αναγκαία διότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντιδράσουν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση με πυροβόλα όπλα. Σήμερα τα τμήματα παραμένουν απροστάτευτα ενάντια σε μια καταδρομικής φύσεως επιχείρηση. Μέχρι και ανήλικοι αναρχικοί με μολότοφ έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστοφές σε αστυνομικά τμήματα στο προσφατο παρελθόν.

Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση και η αδράνεια βαραίνει την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Όμως αντί ο κ Χρυσοχοϊδης να θωρακίσει την Αστυνομία, πράτει το αντίθετο: Σε μια παραφωνία με τις σκληρές εξαγγελείες ο κ Χρυσοχοίδης καταργεί τις ένοπλες φρουρές!

Η κίνηση και το κίνητρο αποτελούν μια ακραία υπαναχώρηση στα καπρίτσια των τρομοκρατών δολοφόνων που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί. Μετά την αποπομπή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα με αφορμή την καθόλα νόμιμη προσαγωγή Παπαχρήστου, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο υπουργός δρα με πρόφαση την ευαισθησία της Αριστεράς. Σίγουρα κάτι περίεργο λαμβάνει χώρα παρασκήνιακα!

Tο πιθανότερο είναι ότι ο Χρυσοχοϊδης έχει πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις Αναρχικών κατά αστυνομικών τμημάτων και επιδιώκει να αποφύγει έναν νέο “Γρηγορόπουλο“. Φια άλλη μια φορά οι πράξεις υποδηλώνουν ότι οι ζωές των αστυνομικών μετρούν ελάχιστα για τους πολιτικούς!

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας To BHMA φαίνεται πως υπάρχει κάποιος δύαυλος επικοινωνίας μεταξυ του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και κύκλων που διατηρούσαν στενές σχέσεις με την 17Ν και τον ΕΛΑ:

“Οι ελληνικές και αμερικανικές αρχές γνωρίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια πώς δημιουργήθηκε και τι έκανε ο ΕΛΑ, ενδεχομένως γιατί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του προειδοποιώντας τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ίδιος ήταν ο πιθανότερος στόχος της 17Ν.

Τα στελέχη του ΕΛΑ είχαν συνεχείς συζητήσεις με τον αρχηγό της 17Ν, και μάλιστα συναντήθηκαν μαζί του σε καφενείο της πλατείας Κάνιγγος μετά τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς τον Δεκέμβριο του 1975. Ο Γιωτόπουλος επιχείρησε να τους πείσει ότι η δολοφονία του σταθμάρχη της «έδειχνε τον δρόμο» για τα επόμενα βήματα αλλά εκείνοι διαφώνησαν. Κομβικό πρόσωπο στη σχέση ΕΛΑ - 17Ν ήταν ο αποκαλούμενος «Σαρδανάπαλος» που έπαιζε και στα δύο ταμπλό και στον οποίο προσέτρεχε ο Γιωτόπουλος όποτε συναντούσε δυσκολίες στη στρατολόγηση νέων μελών.“


Με βάση νεώτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ τον Ιανουάριο του 2009, η Αστυνομία έχει συλλέξει σημαντικά στοιχεία για τα μέλη του Ε.Α. Επιπλέον, γίνεται λόγος για καθοδηγητές των τρομοκρατών που βρίσκονται στο παρασκήνειο από την δεκαετία του 1970:

"Στο έγγραφο, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος παρουσιαζόταν με κωδικό όνομα, επικαλείτο τη μαρτυρία πληροφοριοδότη με αραβικό ψευδώνυμο και παρέθετε μια λίστα με 25 ονόματα ατόμων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την περιοχή της Μεσσηνίας και αλλού. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρούσε στη Γερμανία επαφές με άτομο που του είχε αποδοθεί ότι ήταν το 1975 από τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν, χωρίς ωστόσο είτε ανακριτικά είτε δικαστικά να προκύψουν αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο έγγραφο, τα 25 αυτά άτομα είχαν κεντρική ή περιφερειακή συμμετοχή στην πολυμελή οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας», η οποία έδρασε από το 1975 ως το 1995 και επιθυμούσαν τη δημιουργία, εκείνη την περίοδο, ενός νέου μετώ που αντάρτικου πόλεως.“

"Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το τι απέγιναν τα άτομα αυτά και αν έχουν εμπλοκή και σήμερα σε ένοπλες οργανώσεις. Επειτα από πολύμηνη «εκκαθαριστική» διαδικασία εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε 4- 5 άτομα τα οποία φέρονταν να είχαν και τα τελευταία χρόνια ανάλογες αναζητήσεις στην ένοπλη δράση. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των υπόπτων ήταν ότι διατηρούσαν επαφές ακόμη και σήμερα με δύο από τους δημιουργούς άλλων ένοπλων οργανώσεων, οι οποίες έδρασαν από το 1975 και μετά. Για τους υπόλοιπους, από τη λίστα των 25, θεωρήθηκε ότι είχαν αδρανοποιηθεί και ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στον «ένοπλο αγώνα» τα τελευταία χρόνια."

"...οι ύποπτοι έρχονταν σε επαφή με 5- 6 άτομα ηλικίας 25 ως 35 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους νεαρούς συμμετείχαν στα τέλη του 2002 σε ομάδες υποστήριξης των κρατούμενων μελών της 17Ν. Τότε λοιπόν φαίνεταισύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.- να στρατολογήθηκαν για να συμμετάσχουν στη νέα οργάνωση η οποία φιλοδοξούσε να αναλάβει τα σκήπτρα στο εγχώριο αντάρτικο πόλεως ύστερα από την εξάρθρωση της 17Ν."

"Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία φέρεται να συνέλεξε σημαντικά στοιχεία για τη δραστηριότητα του «Επαναστατικού Αγώνα» από τις αναλυτικές πληροφορίες που έδωσαν σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα, τα οποία εκτιμάται ότι γνώριζαν λεπτομέρειες για τις κινήσεις και τις διασυνδέσεις των μελών του. Τα άτομα αυτά φέρεται ότι είχαν προσωπική γνωριμία με υπόπτους για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», ωστόσο σύμφωνα με την Αστυνομία δεν έχουν άμεση εμπλοκή στη δράση της οργάνωσης. Κανείς από τους δύο πάντως δεν δέχθηκε να δώσει ένορκη κατάθεση στους αστυνομικούς. Οι μαρτυρίες τους αποτέλεσαν- όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις- το υλικό για τη σύνταξη πληροφοριακών δελτίων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν κατά τις έρευνες."

Στην ύπαρξη παλαιών καθοδηγητών που στρατολογούν νέα μέλη συνηγορεί και η λογική. H ανάμιξη προσώπων που εκπαιδεύουν και παρέχουν την τεχνογνωσία στα εκρηκτικά και την κατασκευή ωρολογιακών μηχανισμών, είναι δεδομένη. Αμφιβάλλω αν ο καθένας μπορεί και διακινδυνεύει να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς δίχως να έχει εκπαιδευθεί από κάποιον ειδικό! Επιπλέον το χρονικό της εμφάνισης του Ε.Α. δεν είναι τυχαίο. Η οργάνωση εμφανίστηκε μόλις ένα χρόνο μετά από την σύλληψη των μελών της 17Ν, και την επικείμενη διαλεύκανση της υπόθεσης του ΕΛΑ, προφανώς για να αντικαταστήσει το κενό της απώλειας του εκτελεστικού μέρους. Επιπλέον, ο αστυνομικός που δολοφόνησε η ΣΕΧΤΑ φυλούσε μάρτυρα στην υπόθεση του ΕΛΑ.

Ποιος είναι ο ρόλος του Τύπου;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσεις συντελούν μεγάλο παράγοντα στο ζήτημα της Τρομοκρατίας. Εφημερίδες σαν την Ελευθεροτυπία αποτελούν την φωνή των τρομοκρατών, δημοσιεύοντας τις προκυρήξεης των τρομοκρατικών οργανώσεων! Η δυνατότητα αυτή προστατεύθηκε ένθερμα από το ΠΑΣΟΚ όταν επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη επιχείρηθηκε να απαγορευθεί η δημοσίευση των προκυρήξεων.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την Αστυνομία που προφανώς χρησιμοποιεί τα μέσα για να στείλει τα δικά της μηνύματα στους τρομοκράτες. Παράδειγμα αποτελούν τα δημοσιεύματα από το ΒΗΜΑ που παραθέτω. Είναι άξιο απορία για ποιο λόγο εδώθησαν οι συγκεκριμένες πληροφορίες στον Τύπο αν όχι για να προειδοποιήσουν τους τρομοκράτες, αλλά και τους επίδοξους τρομοκράτες ότι βρίσκονται στα ίχνη τους! Ίσως με την ελπίδα ότι θα περιοριστεί η τρομοκρατική δράση... Στο ίδιο μήκος κύμματος εκτιμάται ότι κινήται και η απόφαση το υπουργού για την κατάργηση των ενοπλων φρουρών.

Οι ληστές με τα μαύρα

Η πρόσφατη επικύρηξη των "ληστών με τα μαύρα" υποδηλώνει ότι παρασκηνιακά η ΕΛ.ΑΣ. αρχίζει και πάλι να συνδέει τους ασύλληπτους συνεργάτες του αντιεξουσιαστή Δημητράκη, Μάριο και Συμεών Σεισίδη, και τον Γρηγόρη Τσιρώνη με την τρομοκρατία και τον Επαναστατικό Αγώνα. Οι ληστείες τραπεζών συγκαταλλέγoντανι και στις ενασχολήσης και τις 17Ν. Επί ΝΔ, η ΕΛ.ΑΣ. είχε κατά τρόπο παράδοξο υποβαθμίσει την συγκεκριμένη υπόθεση σε θέμα του κοινού εγκλήματος. Η επιλλογή αυτή επιρρεάζε άμεσα την δυνατότητα της Αστυνομίας να συλλάβει τους υπόπτους, διότι το τεκμήριο αθωότητος είναι διαφορετικό στην περίπτωση της τρομοκρατικής δράσης.

Το χτύπημα κατά του αστυνομικού τμήματος μια ημέρα μετά την επικύρηξη των ληστών ίσως να μην είναι τυχαίο.

"Ο παριστάμενος, στην ενημέρωση του υπουργού, Αττικάρχης, υποστράτηγος Γιάννης Ραχοβίτσας είπε ότι οι τρομοκράτες είχαν κλέψει τις μοτοσικλέτες με τις οποίες επιτέθηκαν το 2000 τη μία, ένα μήνα πριν από την επίθεση τη δεύτερη και μία ημέρα πριν από την επίθεση, την τρίτη. «Αυτή η προετοιμασία δείχνει ότι οι τρομοκράτες δεν έλαβαν αφορμή από την χθεσινή ανακοίνωση επικήρυξης με το ποσό των 600.000 ευρώ τριών καταζητουμένων και ήδη καταδικασθέντων ατόμων." (
Καθημερινή)

Άραγε, το γεγονός ότι οι δράστες έκλεψαν την τρίτη μοτοσυκλέτα που χρειάζονταν για το χτύπημα την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση της επικύρηξης των τριών ληστών συνηγορεί αντίθετα από το συμπέρασμα του κ Ραχόβιτσα; Δεδομένου ότι η μια μοτοσικλέτα είναι κλεμμένη από το 2000 συμπεραίνουμε ότι οι τρομοκράτες κινούνται στην παρανομία επί πολλά χρόνια. Η κλοπή σημειώθηκε 3 χρόνια πριν πρωτοεμφανιστεί ο Επαναστατικός Αγώνας το 2003. Αυτή είναι μια ένδειξη για τον χώρο από τον οποίο στρατολογούνται τα νέα μέλη των οργανώσεων.

Ο κοινός παρανομαστής στην υπόθεση Τρομοκρατία είναι ο αντιεξουσιαστικός και ακροαριστερός χώρος.
Εδώ λοιπόν προκύπτει το καίριο ερώτημα που αφορά την μακροπρόθεσμη πολιτική της πολιτείας έναντι του αντιεξουσιαστικού χώρου.



Πόσο αποτελεσματική είναι η πολιτική του ήπιου κατευνασμού;

Εδώ και δεκαετίες η πολιτεία ακολουθεί μια ήπια, σχεδόν φιλική στάση, προς την Αριστερή τρομοκρατία και τον Αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτό μοιάζει να πράτει ο κ. Χρυσοχοϊδης σήμερα! Το σκεπτικό έχει δύο σκέλη: πρώτον ότι με αυτό τον τρόπο λιγότεροι αναρχικοί και ακροαριστεροί θα ακολουθήσουν τον δρόμο της βίας. Δεύτερον, ότι κατά καιρούς ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και "προστατεύει" το "πολιτικό σύστημα" από την πραγματική "άκρα δεξιά" ενός πολιτικού κατεστημένου που επικρατούσε προ της μεταπολιτευτικής περιόδου...

Εκ του αποτελέσματος, η παθητική στάση που τήρησε ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της βίας του αναρχοαριστερού χώρου που περιβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες συλλογικότητες. Επιπλέον, τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι "παπούδες" της Τρομοκρατίας στρατολογούν τα νέα μέλη από τον Αναρχοαυτόνομο χώρο. Ένας χώρος που τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να δρα ανεξέλεγκτος.

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε η πολιτεία να τηρήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι σε άτομα που έχουν μαθαίνουν από μικρή ηλικία να δρουν με την ηθική υποστήριξη της πολιτείας, δίχως τον “φόβο“ της Αστυνομίας και τον σεβασμό προς τον νόμο; Άτομα που μαθαίνουν να εφαρμόζουν την τακτική της βίαιης τρομοκρατίας στους πανεπιστημιακούς χώρους με την πλήρη κάλυψη του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Το Άσυλο χρησιμεύει αποκλειστικά για να προστατεύει εγκληματικά στοιχεία της Αριστεράς από τον νόμο. Ποιοί είναι οι πανεπιστημιακοί που προστατεύουν το Άσυλο; Ποια μέλη της πολιτικής ηγεσίας τους καλύπτουν και επιμένουν στην διαιώνιση του; Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι πίσω από αυτή την πολιτική, αλλά και οι στόχοι των καθοδηγητών της εγχώριας τρομοκρατίας; Εδώ και δεκαετίες οι κυβερνώντες αρνούνται πεισματικά να απαντήσουν τα καίρια αυτά ερωτήματα - πόσο μάλλον να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τον πολίτη από την βία, την καταστροφή και την λεηλασία!

Τα 35 χρόνια συνεχούς τρομοκρατίας που απορρέουν από τον ίδιο ιδιολογικό πυρήνα, αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι με γνώμονα το κοινωνικό και όχι το πολιτικο όφελος, η τακτική της ήπιας μεταχείρησης και του κατευνασμού έχουν αποτύχει.


Η αποτυχία δεν πρέπει να μας εκπλήσει μιας και μια στρατηγική αποκλιμάκωσης είναι δυνατή μόνο όταν όλες οι εμπλεκώμενες πλευρές είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα που θα επιφέρει. Οι άνθρωποι που επιλλέγουν την βίαια επιβολή της αποψής τους στην κοινωνία δεν διαπραγματεύονται αλλά ενισχύονται από την υποχώρηση και την διαλλακτικότητα. Αν και το σκεπτικό της αποκλιμάκωσης ευελπιστεί στην σταδιακή αποστροφή των νέων από την βία, μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει. Από την άλλη, η κοινωνία έδειξε να τιμωρεί το πολιτικό κόμμα που υιοθέτησε την βία ως μέσο άσκησης πολιτικης.

Μήπως όμως είναι καιρός να απαιτήσουν οι Έλληνες μια αλλαγή στρατηγικής στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας;;;